pill

Ik stopte met de pil. Dit is wat er gebeurde…

Aan de pil gaan lijkt zo vanzelfsprekend. Je wilt graag je cyclus regelen of het is een gemakkelijke vorm van anticonceptie. Elke avond slik je zo’n minuscuul pilletje en voor de rest hoef je nergens aan te denken. Ideaal! Tenminste, dat dacht ik. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met de pil. Ik kreeg een vriend en het leek mij wel de gemakkelijkste manier. Iedereen zit tenslotte aan de pil dacht ik toen. Maar al snel voelde ik mij zowel psychisch als lichamelijk niet meer de oude Lonneke. Kwam dat door de pil? Ik kon het mij bijna niet voorstellen. Ik besloot het na een jaar gewoon simpelweg maar uit te gaan testen. Ik stopte met de pil.

Er lijkt soms nog een taboe te hangen om over dit soort onderwerpen te praten. En ja, daarom doe ik het maar gewoon! Het is denk ik een onderwerp waar veel meisjes/vrouwen vragen bij hebben of waarbij zij misschien helemaal niet blij zijn met de huidige situatie.

Het begin….

Net zoals ik. Na mijn eerste maand de pil geslikt te hebben, merkte ik het heel erg aan mijn lichaam. Ik kwam zo’n 3 kilo aan in een korte periode terwijl ik normaal geen grammetje aankom. Het was niet dat dit kleine verschil mij echt misstond, maar het voelde gewoon niet lekker. Dat gevoel dat je je niet thuis voelt in je eigen lichaam. Sporten leek ook minder resultaat te hebben en alles voelde opgeblazen en naar. De fut uit mijn lichaam verdween langzaam.Ik werd al wakker met een opgeblazen buik en vaak pijnlijke borsten.

Maar niet alleen lichamelijk, ook psychisch. Ik vind het lastig om te beschrijven hoe ik mij echt voelde. Ik denk dat levenslust een goed woord is om het uit te drukken. Ik ben van origine een levenslustige en enthousiaste meid. Maar ik had opeens geen zin meer om leuke dingen te doen. De kleinste problemen voelde als een hele last en ik had simpelweg geen zin om tijd en energie in dingen te stoppen. Ik huilde snel, voelde mij onzeker en was drastisch opzoek naar dat enthousiaste gevoel over de toekomst. Dat gevoel wat ik altijd had. Maar het was er niet.

Op social media is de laatste tijd ontzettend veel te lezen over het slikken van de pil. De hormonen zouden niet goed zijn voor je lichaam. begrijpelijk! Het is toch een natuurlijk proces wat je verstoort. Na het lezen van heel veel verschillende artikelen bedacht ik mij opeens: zou dat de reden zijn dat ik mij zo slecht voel de laatste tijd? One way to find out. Uitproberen!

De knoop doorgehakt

Hoppa, daar verdween het welbekende stripje in de prullenbak. Het voelde een beetje gek. Ik voelde mij bijna betrapt. Moet ik nu op de bank gaan zitten en wachten haha? Ach, het heeft vast een aantal weken/maanden nodig. De eerste maand voelde ik niet echt verschil. Het maakte mij bang… Zou het dan toch niet werken? Ik begon mijzelf alweer automatisch gek te maken. Daar zijn wij vrouwen natuurlijk ook een ster in. Ik begon bijna te geloven dat ik mij gewoon slecht voelde zonder reden. Mijn vriend zei daarop: “geef het gewoon nog even tijd”. Dat deed ik dan maar.

Resultaat?!

Toen anderhalve maand verstreken was begon ik iets te merken. Ik verloor langzaam mijn aangekomen kilo’s, ik hield zichtbaar minder vocht vast en sporten leek ook meer resultaat te geven. Zonder dat ik er iets anders voor deed. Wauw, wat gaf dat mij een positieve energie boost zeg! Ik kon weer in de spiegel kijken en denken: dit ben ik. Broeken zaten minder strak, ik werd wakker met een normale buik en mijn gezicht werd wat smaller. Ja, helaas werden ook mijn borsten weer kleiner. Ach, dat moest ik dan maar voor lief nemen. Daarna begon ik ook psychisch langzaam verschil te merken. Ik kreeg weer zin om de deur uit te gaan, dingen te ondernemen en plannen te maken. De levenslust was er weer. ‘Hell yeah, Lonneke is terug’, riep ik vol enthousiasme tegen mijn moeder. Elke dag voelde ik mij weer een beetje meer de oude ik. De oude ik die zin heeft om de wereld in te gaan.

Terug naar de pil? Nooit meer! Met dit artikel wil ik niet zeggen dat de pil per definitie slecht is. Ik wil alleen mijn ervaring delen voor mensen die met hetzelfde probleem momenteel zitten. Geef het een kans, vind het uit en ervaar de verschillen. je kan altijd weer beginnen! Mij heeft het in ieder geval super goed geholpen. Nu kijken naar andere mogelijkheden. Momenteel zit ik te denken aan spiraaltje. Maar daar komt eventueel nog een vervolg artikel over.

Je kan mij trouwens altijd op Instagram volgen om meer te volgen van mijn drukke, chaotische maar stiekem ook heel erg leuk leventje. Vind ik leuk!

Hoe sta jij tegenover het slikken van de pil? Of ben jij bekend met een spiraaltje? 

Liefs Lonneke

22 Comments

 • Reply Melike 16 februari 2017 at 09:04

  Heel interessant om te lezen. Ik ben nu net 1.5 maand gestopt. Vooral ook met de reden dat ik het gevoel heb dat het psychisch veel met me doet. Ik hoop dat het bij mij ook helpt.

 • Reply Laura 16 februari 2017 at 09:26

  Zelfde verhaal hier. Op het moment dat ik helemaal nergens meer zin in had en het m’n relatie ook in de weg ging zitten was het voor mij klaar. Nu ben ik een maand of 3/4 gestopt en voel ik me langzaam beter. Het leek zo makkelijk allemaal, handig om je cyclus te regelen zoals je zei, maar ik had niet verwacht dat het nog zoveel met zich mee zou brengen.
  Fijn dat jij je nu ook weer beter voelt!

 • Reply Chinouk Thijssen 16 februari 2017 at 10:04

  Ik ben ook net gestopt. Een paar jaar geleden stopte ik ook en toen zat ik zoveel beter in mijn vel. De pil onderdrukt bij mij een hoop, waardoor ik een groot deel van mijn spontaanheid en enthousiasme verlies. Hopelijk zijn de bestanddelen weer gauw uit mijn lichaam verdwenen.

 • Reply Denise 16 februari 2017 at 10:14

  Goed artikel! Ik ben nu 1,5 jaar aan de pil en vond het fijn. Ik werd eindelijk maandelijks ongesteld ipv onverwachts 3x in de maand of een halfjaar niet. Ik zat al totaal niet lekker in mijn vel dus psychisch had ik ook geen extra klachten. Ik hoor veel negatieve verhalen over de pil, maar ik heb ook vriendinnen met een spiraaltje die het liefst weer terug gaan naar de pil omdat het spiraaltje ze nog veel meer en ernstigere klachten geeft. Het is zó persoonlijk! Ik hoop dat je snel wat vindt wat wel bij jou past!

 • Reply Bo bography 16 februari 2017 at 10:17

  Wat fijn om te lezen! Ik zit namelijk al weken vast met dit in mijn hoofd. Ik ben ook echt klaar met de pil, ik zit er al 5/6 jaar aan, maar het laatste half jaar merk ik dat het echt slechter gaat met me. Ik zit ook te denken aan een spiraaltje (:

 • Reply Beau 16 februari 2017 at 10:40

  Hier nog zo’n verhaal! 😉 ik vroeg me al zeker 2 of 3 jaar af (sinds ik met die pil begon) of ik nou gewoon zo’n chagrijnig kutwijf bén of dat dat toch wel door de pil kwam. Het afgelopen half jaar was ik voor mijn studie in het buitenland en dat moet ‘echt de tijd van je leven zijn’. Na 2 maanden was ik nog steeds een neerslachtig en negatief persoon en toen besloot ik dat het wel mooi was geweest. Misschien is het allemaal maar placebo, maar nu voel ik me zo licht als een veertje mentaal en ik ben veel toegankelijker en positiever. Zo fijn!!

 • Reply Isabelle 16 februari 2017 at 11:10

  Ik ben onlangs ook 3 maanden met de pil gestopt. Ik neem al meer dan 10 jaar de pil en had niet het gevoel dat ik ergens last van had. Maar ik heb heel veel migraines en de dokter wou kijken of dit niet door mijn pil veroorzaakt werd. Ik ben dus 3 maanden gestopt en voelde me alleen slechter. Mijn maandstonden werden nog pijnlijker, ik had nog steeds migraine, ik kreeg heel veel acne, had veel last van mijn hormonen en mijn borsten deden zoveel pijn dat ik er bijna niet aan kon komen. Ik dacht eerst dat het alleen de overgang zou zijn, maar ik bleef zoveel last hebben. Aangezien het dus alleen slechter werd, hebben we beslist er terug mee te starten en op te volgen hoe ik me daarbij voel.

 • Reply laura 16 februari 2017 at 11:20

  Wauw interessant om je ervaring hiermee te lezen. Ik twijfel heel erg om zelf te beginnen met gebruik, maar na het lezen van dit artikel weet ik niet of ik het nog wil gaan doen. Ik ben zelf ook enthousiast en onderneem graag veel dingen. Ik bedoel het hoeft niet zo te zijn dat mijn levenslust ook afgepakt zal worden door de pil, maar die kans zit er wel in en dat risico zou ik denk ik toch liever niet willen nemen.

 • Reply Kim 16 februari 2017 at 11:49

  Mag ik vragen wat je nu als alternatief gebruikt? Ik wil graag stoppen maar het lijkt voor mij bijna onmogelijk. Ik slik al 9 jaar de pil en zou niet weten hoe het zonder moet. Elke maand ongepland ongesteld, condooms gebruiken.. lijkt me zó kut..

 • Reply Maureen 16 februari 2017 at 12:11

  Ik zie dit soort artikelen steeds vaker voorbij komen (lees, zo’n 6 soort gelijke artikelen in 2 maanden). Het is goed dat men hier over praat. Zoals je zelf al zei: het is en blijft toch een soort van Taboe. Naast het feit dat veel vrouwen stoppen met de pil i.v.m. psychische en lichamelijke klachten zijn er ook vrouwen die juist beginnen met de pil om zulke klachten weer terug te dringen.. Ik ben namelijk sinds augustus terug aan de pil gegaan om mijn PMS te bestrijden. Ik had 6 maanden lang, non stop, 3 weken in de maand last van depressieve klachten, moodswings, pijnlijke steken in mijn baarmoeder, pijn in mijn onderrug en een kort lontje etc etc.. Juist door het slikken van de pil zijn mijn hormonen weer in balans. Aangezien tijdens mijn ovulatie een bepaald hormoon te veel word afgebroken. En zo ontstaan er PMS klachten en voelde ik mijzelf alles behalve okay. Ik moet er wel bij zeggen dat ook ik in gewicht ben aangenomen, maar dat heb ik nu even voor lief.

 • Reply Joy 16 februari 2017 at 12:58

  Tof artikel! Ik heb zelf een paar jaar geleden het zelfde meegemaakt. Ik had ook acne dus kreeg de Diane 35. Ik werd zwaar depri en wilde gewoon niet meer. Tot mijn moeder er achter kwam. Gelijk de dokter gebelt en gestopt. Na 2 maanden wel weer aan een andere pil begonnen, een lichtere. Hier heb ik helemaal geen last van. Maar iedereen reageerd natuurlijk anders op iets.

  Ik vind het heerlijk dat ik controle heb op min cyclus. Dus ik blijf voorloopig wel aan de pil.

 • Reply Merel 16 februari 2017 at 13:22

  Ik slik de pil nu ook ongeveer een jaar. Ik hoor inderdaad van steeds meer meisjes die gestopt zijn met de pil en over gaan op een spiraaltje. Mijn vraag aan jou is of je zo uit jezelf gestopt bent of heb je het in overleg met je huisarts gedaan? Ik zit een ook aan te denken maar vind de stap wel groot!

 • Reply Maren 16 februari 2017 at 17:18

  Wat interessant om te lezen dat ik niet de enige ben die de pil zo heeft ervaren! Ik heb laatst ook de knoop doorgehakt om te stoppen met de pil en voel me zoveel meer mezelf dan ik me heb gevoeld sinds toen ik startte met de pil. Inderdaad mijn oude lichaam terug, meer energie en levenslust! Voor mij ook nooit meer de pil!!

 • Reply evelien 16 februari 2017 at 17:37

  Heftig om te lezen wat de pil met je lichaam allemaal doet.. ik heb er al vele verhalen over gehoord. En als ik zo de comments zie hebben veel meiden er last van. Ik ervaar zelf gelukkig geen vervelende bijwerkingen van de pil, ik ben nu er twee en een halfjaar aan. Maar toch lijkt mij een spiraatltje wel een fijner idee!

  Liefs,
  Evelien

 • Reply alexa 16 februari 2017 at 18:28

  Ik heb niet zoveel last van de pil, slik hem al zolang ook dus ik zou het niet eens weten. Ik zit wel na te denken over een spiraaltje te laten zetten omdat ik de pil nog wel eens vergeet maar ik vind de pil gewoon een fijn protectie middel en zou neit zonder de pil kunnen. Maar snap wel goed waarom andere mensen wel met de pil stoppen

 • Reply Sara | MevrouwMiauw 16 februari 2017 at 19:31

  Wat een fijn artikel. Ik slik al vanaf mijn 15e (nu al bijna 10 jaar) de pil. Ik heb besloten dat ik de pil deze maand nog slik en daarna wil ik ook gaan stoppen. Of ik for ever wil stoppen, ligt aan wat het mij op zal leveren. Ik hoop echt dat ik de dingen die jij ervaart ook mag ervaren. Behalve kleinerwordende borsten, want dan is het helemaal niets meer. Haha. Ik ben benieuwd of ik een Sara tegenkom die ik eigenlijk niet ken. Ik vind het echt enorm eng, maar tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit. Lastig uit te leggen.. Bedankt voor je eerlijke artikel. Het geeft mij echt de motivatie om inderdaad echt te stoppen met de pil.

 • Reply Mariëlle 16 februari 2017 at 19:37

  Ik zag het op Instagram, ben meteen even komen lezen hihi! Ik ben onlangs ook gestopt, omdat ik ook benieuwd was wat het met me zou doen. Ik ben ook weer een beetje afgevallen en ben benieuwd wat het verder gaat doen!

 • Reply Iris 16 februari 2017 at 21:03

  Ik ben er nu een week mee gestopt! Ben benieuwd hoe ik me binnenkort voel. Ik heb elke andere vorm van anticonceptie geprobeerd maar niets waar ik vrolijk van werd. Spiraal is pijnlijk om te plaatsen en voel je soms toch zitten. Ik had er ook veel stevigere maandstonden mee, best onaangenaam. Doe vooral wat je zelf wil! Daar zal je je altijd het beste bij voelen!

 • Reply Justine 16 februari 2017 at 21:59

  Ik vind dit zo interessant! Ik ben zelf al ruim 6 jaar aan de pil en hoewel ik prima in mijn vel zit weet ik dat de pil me wel emotioneler maakt. Niet dat dat meteen iets slechts is, maar ik kan vrij gauw huilen (denk aan films en series waarbij ik tranen met tuiten huil, haha). Ik ben nu echter al zo lang aan de pil dat ik niet zo goed zou weten hoe ik zonder zou moeten. Ik vind het fijn om te weten wanneer ik ongesteld word en dat ik niet altijd condooms bij me hoef te dragen. Toch heb ik ergens wel al de drang om te stoppen, mede door alle positieve stop verhalen haha, maar voorlopig nog niet.

 • Reply Dana 17 februari 2017 at 01:02

  Interesant om te lezen! Zelf heb ik helemaal geen klachten ervaren, alleen dat ik tijdens de stopweek iets meer last heb van buikkramp oid. Liever dat, dan een kind krijgen :’)

 • Reply Edith 18 februari 2017 at 10:02

  Waaaaahhh eindelijk iemand die hetzelfde heeft! Hier ook heeeeeeeel veel klachten van de pil! Hoofdpijn, veel meer pijn tijdens de menstruatie, rugpijn, opgeblazen, aankomen en ook dat psychische wat je beschrijft was er heel erg. Nu heb ik het spiraaltje en ik ben echt superblij! Amper nog ongesteld geweest sinds juni en dus zijn ook de klachten stukken minder. Ik kan het je alleen maar aanraden om aan het spiraaltje te gaan! 🙂 ik kan je anders via de mail nog wel meer vertellen over het spiraaltje en hoe het allemaal gaat tijdens het zetten.

 • Reply Terugblik op de week #2 - februari - Life of Lonneke 20 februari 2017 at 12:07

  […] Een fijne donderdagochtend als je het mij vraagt.      Deze dag kwam ook het artikel: ‘ik ben gestopt met de pil. Dit is wat er gebeurde…’ online op mijn blog. Want er toen gebeurde was echt bizar. Mijn statistieken waren wel 15 keer zo […]

 • Leave a Reply